Hogyan alakul a pánikbetegség nemi és korosztályi megoszlása?

598
HOZZÁSZÓLÁS:

A magyar vizsgálat szerint tehát a nők csaknem háromszor gyakrabban lesznek pánikbetedepresszio-panikbetegseg-02gek, mint a férfiak, valamint a magyar előfordulás világelsőséget biztosít a magyar nők számára. A nők biológiai sebezhetősége (menstruáció, szülés és menopauza) lényegében mindenütt egyforma körülmény, a különbség oka csak a biológiai érés.

Amiért több a női pánikbeteg

A déli népeknél hamarabb, az északi féltekén később következik be a felnőtté válás. A magyar nők magasabb prevalenciája szociális szempontokat kell megvizsgálni, azaz, hogy milyen hátrányos szociális körülményeket kell elviselniük. Szociális szerepeit tekintve, például ha valakit elbocsátanak, előbb kerül sor egy nőre, mint férfira; ugyanazon munkáért a nő még mindig kevesebb fizetést kap; a társadalom hatalmi döntéshozói pozícióiban még mindig jóval kevesebb a nő, mint a férfi, és ugyanez vonatkozik vezető gazdasági pozíciókra is.

Gyakran mondják: otthon a férfi az „úr”, a vásárlás, a főzés, a takarítás, a gyermekszülés és a nevelés jóval nagyobb terhét viseli a nő (a gyermekszülés nyilvánvaló). Válás után a gyermekeit egyedül nevelő nők helyzete jóval nehezebb. Külön probléma egyes férfiak brutális viselkedése feleségükkel, nem ritka a fizikai bántalmazás (a pszichikai mellett), sőt, a brutalitásból származó halál!

A pánikbetegség korosztályi eloszlása

Sajnos a vizsgálatok nem teljesek, mert igen kevés adat van a tizenévesek pánikbetegségére vonatkozóan, illetve a 8-10 éveseket illetően is. Eltekintve az iskolakezdők iskolafóbiájától a korán kezdődő pánik nem ritka.

További probléma a pánikbetegség korosztályos előfordulásának 60-65 év feletti észlelési hiányossága. Ez a korosztály gyakran megy magas vérnyomásos panaszok miatt orvoshoz, és vérnyomása nehezen vagy alig állítható be.

Fontos körülmény, hogy a pánikbetegek több mint a fele válik hipertóniássá, és vérnyomásuk alig kezelhető. Gondos anamnézissel (a beteg kikérdezése előző panaszait, körülményeit illetően) igen gyakran kiderül, hogy a húszas éveiben pánikrohamai voltak, esetleg rövidebb-hosszabb ideig képtelen volt kíséret nélkül közlekedni, és nemritkán depresszióra utaló tünetei is voltak. (A pánikbetegek fele depressziós is lesz.)

A vérnyomás megfelelő antidepresszív szer nélkül be sem állítható, máskor az antidepresszívum önmagában is elegendő a normális vérnyomás beállításához, illetve a teljes panaszmentességhez.

A „normál” korosztály esetében az jelent problémát, hogy a pánikroham gyakran vezet alkoholizmushoz, drogfüggőséghez. Több tanulmány utal arra, hogy az alkoholisták akár egyharmada is pánikbetegként kezdhette.

A pánikbetegség a betegek egyharmadánál egész életre szól, igen korai kezdettel, hullámzó lefolyással, sok szövődménnyel, különböző testi tünetekkel. A kezdet többnyire inkább a húszas vagy harmincas évekre tehető, ritkábban kezdődik 40 év felett. Angst szerint többnyire 20 éves kor körül kezdődik a pánikbetegség. Amerikai vizsgálatok szerint nőknél 25-34 éves kor között, férfiaknál 30-44 éves korban.

A gyerekkortól az idős korig kell gondolni rá; a részletes kórelőzmény, a tünettan ismerete lehetővé teszi, hogy a betegséget felismerjék.

Problémát jelent, hogy előfordul önmagában is pánikroham, többek szerint a népesség 30 százalékában, ez azonban még nem pánikbetegség. Ezen kívül létezik olyan roham, melyben csak 2-3 tünet szerepel, de ez megfelel a kritériumoknak (limitált pánikroham).

598
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]