Milyen élethelyzetek előzhetik meg a pánikbetegséget?

594
HOZZÁSZÓLÁS:

A pánikbetegség kialakulásában – láthattuk – jelentős szerepe van az öröklött szorongásos hajlamnak, a gyermekkori szeparációs félelemnek, veszteségnek, s mindez többnyire a betegek húszas éveiben szorongáskeltő életesemény, választási dilemma, veszteség, emocionális kimerülés vagy sokk következtében pánikként jelentkezik »»

»» Az egyetemi hallgatók között 37 százalékos a pánikroham előfordulása (Donald Seehan, tampai professzor, New England Journal):

A vizsgálat szerint az egyetemista amikor kikerül a védett családi környezetből, felelősebb lesz saját magáért, jobban kell teljesítenie egy idegen környezetben, amely nem megbocsátó („edzett-ség nélküli versenyló voltam” – mondta egy beteg). A társas kapcsolatok keresése felgyorsul, az egyetemista például jár valakivel, szeretne ugyan változtatni ezen a kapcsolaton, de nem mer, azaz azt csinálja, amit nem akar, és amit szeretne, azt nem meri…

»» Gyakori a pánikbetegség házépítés után, a felépült ház az építtető minden energiáját felemésztette, ekkor lesz pánikbeteg, vagy pedig a kulcsátadás után.

»» Az ember a fizikai és pszichikai terhelést jól bírja, ha képes kialudni magát, ha elfogadhatóan táplálkozik, valamint ha tevékenységének van célja. A gond akkor keletkezik, amikor váratlan negatív érzelmi hatás lép fel, például a szeretett családtag halála, szerelmi bánat, várt előléptetés helyett munkahelyének elvesztése stb.

»» Családi tragédiák:
Például egy házaspár 17 éves lánya meghalt. Az édesapa adta vesebeteg lányának az egyik veséjét. A műtét ugyan jól sikerült, de a vesét a lány immunrendszer később „kilökte”, a gyermek meghalt… Ezután két hónappal mindkét szülő pánikrohamokkal, illetve depresszióval küzdött, három évvel a haláleset bekövetkezte után 14 éves beteg kutyájuknak infúziót adtak… Ez a kiskutya annak idején a lányuké volt.

»» Gyakran a fizikai megterhelés is okozhat pánikot.

»» Nem ritka a pszichikai megterhelésből származóletörés“, ami például az erőt meghaladó pszichikai igénybevételből és, ami még fontosabb, az ezt követő pihenés hiányából származik – Sajnos ebben még a középkorból származó egyetemi hatások is szerepet játszhatnak.

594
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]